Het Caspar di Robles-monument, beter bekend als 'De Stiennen Man' op de Westerzeedijk bij Harlingen is na een grondige restauratie oktober 2013 opgeleverd.
Het rijksmonument uit 1576 is schoongemaakt en deels opnieuw gevoegd; beschadigde onderdelen van zandsteen zijn hersteld en de met verf besmeurde kop is gereinigd.
De restauratie wordt een jaar later dan gepland afgerond vanwege een faillissement van de steenhouwer die het werk oorspronkelijk uitvoert;Steenhouwerij De Vries Buitenpost verkrijgt daarna van Wetterskip Fryslân de opdracht de restauratie te voltooien.
Na de Allerheiligenvloed van 1 november 1570 zijn de zeedijken rondom Harlingen zwaar beschadigd. De Nederlanden zuchten nog onder de Spaanse overheersing en de stadhouder van Friesland, de Portugees Caspar di Robles, krijgt slechts na veel moeite de Friese gezagsdragers op één lijn om de dijken te herstellen.
Di Robles stelt een leger van 3300 dokwerkers samen. Men werkt van 's morgens 5 tot 's avonds 6 aan de vernieuwing van de dijken en daarbij worden strenge bepalingen in acht genomen. Volgens oude bronnen staat er een galg op de dijk ter waarschuwing aan werk-onwilligen.
Op de sokkel van het beeld vindt u een aantal tekstborden |
Het monument heeft twee koppen; één kop kijkt naar het zuiden, één kop naar het noorden. De Januskoppen op het monument zijn kopieën: de originelen uit 1576 (zie foto's hieronder) vindt u in het Fries Museum in Leeuwarden.
Het eigendom van het Caspar di Robles-monument wordt na de restauratie overgedragen aan de Stichting Waterschapserfgoed.
Stichting Waterschapserfgoed
Wetterskip Fryslân heeft veel waterschapsmonumenten in bezit en draagt na restauratie het eigendom van veel van dit 'erfgoed' over aan de Stichting Waterschapserfgoed.
Deze stichting, opgericht in 2004 op initiatief van het Wetterskip, is nu al eigenaar van een 25 objecten: molens, sluizen, windmotoren en gemalen; de meeste zijn Rijksmonument.
Doel is om deze objecten in goede staat te brengen en te houden; de stichting wil de objecten ook gebruiken om het 'verhaal van het water' te vertellen.