Ruim een eeuw na het ontstaan van nieuwe woonwijken ten zuiden van de oude stad Groningen, laten deze ruim bemeten singels, lanen en ronde pleinen met hun vele groen nog steeds een uniek en zeer kenmerkend tijds- en stadsbeeld zien; reden voor de gemeente Groningen om te proberen het unieke uiterlijk en de aankleding van deze singels in stand te houden.
Na 1874, na het vervallen van de vestingwerken rond de stad, ontstaat een geheel nieuw woongebied, met riante woonhuizen en villa's aan brede singels met ronde pleinen. Kenmerkend voor deze ruime en statige stadsvilla's, gebouwd door de welgestelden van de stad, zijn de grote verdiepingshoogte, de hoge en versierde raampartijen en gevels.
De woningen zijn bijna zonder uitzondering voorzien van souterrains (o.a. voor het vroeger inwonend huispersoneel) en hardsteen stoeppartijen met smeedijzer hekwerk, leidend naar de woonetages boven het straatniveau.
Één van de maatregelen die de gemeente Groningen recent ontwikkelt om het wijkbeeld te conserveren, is een subsidieplan voor restauratie van deze stoepwerken in de wijk; bewoners/eigenaren kunnen in aanmerking komen voor een tegemoetkoming, tot 40% van de kosten van herstelwerkzaamheden van een stoep.
Steenhouwerij De Vries Buitenpost heeft via deze subsidieregeling reeds een aantal stoepen in de wijk gerestaureerd.
Hier een tweetal voorbeelden van herstelwerk uitgevoerd aan hardsteenstoeppartijen aan de Radesingel: boven een hangende stoep.