In Hasselt is dinsdag 14 april 2015 een monument bij de Joodse begraafplaats onthuld, ter herinnering aan de acht Joodse burgers van Hasselt die in 1942 zijn weggevoerd en vermoord in vernietigingskampen in Oost-Europa.
Het monument heeft de vorm van een gedenkzuil, en is een summiere uitbeelding van een huis: een eenvoudige hardsteen dorpel met deurstijl van carrara-marmer.
Het ontwerp is van de Hasselter kunstenaar Han Ferwerda; uitvoering en plaatsing was in handen van Steenhouwerij De Vries uit Buitenpost.
Het monument symboliseert een huis: deurpost en dorpel staan symbool voor het laatste waar de afgevoerde joden door en over zijn gegaan, hun dood tegemoet. Het is een rechter deurpost, die een belangrijke plaats inneemt in de joodse traditie. Oprichting van het monument -met daarop in messing de namen van de acht mensen- is een initiatief van de Stichting Herdenking Joods Leven Zwartewaterland. Begraafplaats en monument zijn achter het Van Stolkpark aan het Bolwerk. In bijgaande video licht Han Ferwerda het ontwerp, uitgangspunten en uitvoering van zijn ontwerp toe: |
Begin 2015 is ook het boek Voor ons komt de bevrijding te laat– de Joodse slachtoffers in Hasselt ’40-‘45 verschenen: het beschrijft het Joodse leven in Hasselt, de komst van de eerste Joodse inwoners en hun plaats in de Hasseltse samenleving. Het boek zoomt vooral in op de negen personen die in 1942 uit hun omgeving werden gerukt om in Sobibor en Auschwitz te worden omgebracht.De uitgave is o.a. te koop bij boekhandelaren in Hasselt en Zwolle en bij Stichting Promotie Hanzestad Hasselt en Hasselt Marketing. Online te bestellen bij www.ervaarboeken.nl.